Att skaffa katt!

Har du bestämt dig för att skaffa en kattunge, eller har din nya vän kanske redan anlänt? Grattis! Då har du en rolig och händelsefull tid framför dig! Vi tänkte dela med oss av några tips för kattens första tid och även på hur man kan förbereda sig om katten ännu inte kommit.

Förbered ditt hem

Det kan bra att göra en del förberedelser redan innan katten anländer till ditt hem. Eftersom en kattunge är nyfiken och kan inte avgöra vad den får leka med eller inte. Därför bör du se över hur du förvarar saker som katten inte får komma åt. Se till att den inte kan få i sig saker som mediciner, kemikalier eller till exempel små plastbitar. Tänk även på att det kan vara bra att flytta på ömtåliga saker den första tiden då en kattunge är nyfiken och gärna undersöker allt den ser.

Hemfärden

När väntan äntligen är över och det är dags för att hämta hem din nya kompis så bör du se till att bilfärden blir så bekväm som möjligt för katten. Det spelar ingen roll hur lång eller kort bilfärden är – säkerheten är allt lika viktig. Kattungen ska inte vara lös i bilen, det är inte ett säkert sätt att resa på. Ha en riktig bur som är avsedd för katter och se till att en filt i den. Ett tips är att skaffa en bur som även passar en vuxen katt så att du kan ha den senare också. Om du har samma redan från start så kan det bli en trygg plats för katten så den slipper bli stressad när den ska åka bil.

Äntligen hemma

När ni väl är hemma så är det bästa man kan göra att ta det lugnt. Man måste komma ihåg att katten är ung och inte van vid den nya miljön, inte heller alla nya personer som vill komma fram och hälsa. Eftersom katten nu för första gången är utan sin förra familj så behöver den få vänja sig i lugn och ro. Det är inte ovanligt att katten går och gömmer sig från början, låt den då ta den tid den behöver för att bli bekväm.